AK Parti Seçim Koordinasyon Başkanı İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş 12 Haziran`da yapılması öngörülen genel seçimlerle ilgili İl Gazetesi`nin sorularını cevapladı. Ataş SKM hazırlıkları, AK Parti`nin seçim sürecinde nasıl bir yol izleyeceği ile ilgili sorularını cevapladı.

 
ADAY BAŞVURU SÜRECİNDE YOĞUN İSTİFALAR BEKLİYOR MUSUNUZ?

Bürokrasiden ve teşkilattan aday olacak kişiler olacaktır ve bu doğrultuda istifalar gerçekleşecektir, bütün bunlar bir harmandır. Tabi teşkilatlarımızın öneri ve tavsiyelerine önem veriyoruz. 29 Mart seçimlerimizde bir prensip kararımız vardı oda şuydu; listeleri oluştururken belediye başkan adaylarına, belediye meclis adaylarına ve il meclisi adaylarına önümüzde bir genel seçim var genel seçimde aday olmayı düşüneler var ise bu listelerde yer almasın, diye bir tavsiye kararımız olmuştu.

Şu anda nasıl bir profilin çizileceği konusunda net bir şey söylenemez, ama 15 Ocağa kadar teşkilatlardan milletvekili adayı olmak isteyenlerin istifalarını isteyeceğiz. Çünkü istifalardan boşalan yerleri en kısa zamanda doldurarak seçim döneminde bu konular ile uğraşmak istemiyoruz.

SİZCE ADAY PÖRTFOYÜ NASIL OLUR ?

Şu anda parlamentoda her branştan milletvekilimiz var ve bu arkadaşlar da değerlendiriliyor ve bu seçimde kadın ve genç kontenjanlara ağırlık verilebilir diye düşünüyorum. Aday olmayı düşünenlere özellikle bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Özellikle gençlere şu tavsiyede bulunuyorum; kendi işiniz ve mali imkânlarınız el verişli değil ise aday olmayın. Çünkü; Milletvekili seçilen kişi bir hayat standardı yakalıyor ve bu dönemden sonra milletvekili olamazsa sudan çıkmış balığa dönüyor. İyi niyetle bunu genç arkadaşlara öneriyoruz. Siyaset sabır isteyen uzun soluklu bir iş.

KIRMIZI ŞERİTİ KALDIRACAĞIZ

Her sene olduğu gibi seçim kampanyamızı bir ajansla yürüteceğiz. Ajansımız kamuoyu yoklamaları yaparak, hangi konulara ağırlık vermemiz gerektiğini bize yansıtacak. Halk oylamasında Türkiye’nin batısında kırmızı bir şerit vardı, bu konu ile ilgili bir çalışma yapıp, kafalardaki soru işaretlerini kaldırmak istiyoruz. İnsanların genel olarak endişe ve korkuları var. Onların yaşam tarzlarına karışılacağını sanıyorlar; ama biz böyle bir şey olmayacağını anlatmaya çalışacağız. Böyle bir plan program çerçevesi içerisinde çalışmalara yönetiyoruz.

SEÇİMDEN SEÇİME ÇALIŞMIYORUZ

Seçim koordinasyon birimi olarak diğer siyasi partiler gibi seçimden seçime çalışan bir parti değiliz. Seçimin biri bitince diğer seçim için hazırlıklara başlayan bir yapı içerisinde çalışıyoruz. AK Parti olağan kongresi yapıldıktan sonra biz kendimize göre master plan yaptık. Daha o zaman ortada halk oylaması gündemde yoktu. Sanki seçim varmış gibi çalışmalarımıza başladık, arkasından halk oylaması gündeme geldi. Halk oylaması seçim öncesi bizim için bir prova oldu diyebiliriz.

MASTER PLAN ÇALIŞMALARINIZIN İÇERİĞİ NEDİR?

Master plan çalışmalarımız kapsamında bölge toplantıları yapıyoruz. Bölge toplantılarında seçim çalışmalarının yükünü taşıyacak olan il ve ilçeler düzeyindeki görevli arkadaşlarımızın olduğu seçim koordinasyon merkezi (skm) başkanlarına, il başkanlarına, ilçe başkanlarına eğitimler veriyoruz. Biz o toplantılara ilçe başkanlarını da alıyoruz ve planladığımız şekilde giderse 6 Şubat’a kadar bu toplantıları bitireceğiz. 26 ila 28 Şubat tarihlerinde de 3 günlük bir kamp yapmayı düşünüyoruz. Kamp içerisinde de il seçim işleri başkanları ve il seçim koordinasyon merkezi başkanlarını aynı zamanda da il eğitimcileri ve hukukçuları ile birlikte bir çalışma yapacağız. Şubat sonuna kadar bu çalışmaları bitirip, Şubat’tan sonraki süreçte de sıcak seçim atmosferine girmiş olacağız.

SİYASETİN OKULU YOK

Siyasi partilerde en büyük eksiklik şudur; insanlara görev verirsiniz, verdiğiniz görevle ilgili ne yapacakları ve nasıl yapacaklarını anlatamazsanız. Biz istiyoruz ki herkes yaptığı işin bilincinde olarak işini yapsın, yani ne yapacağını ve nasıl yapacağını öğrensin öğrenerek yapsın, çünkü siyasetin okulu yok. Dolayısıyla biz bu eğitim toplantılarında arkadaşlarımızı bilgilendiriyoruz. İkinci olarak da yine hiçbir siyasi partinin başaramadığı bir şey daha yapıyoruz. Sandık seçmen esaslı çalışma modeli. Son yerel seçimlerde ve halk oylamasında yüzde yüz olmasa bile Türkiye’nin muhtelif yerlerinde bazı illerde yüzde yüz, bazı yerlerde belki yüzde on, yirmi, otuz, kırk seviyesinde bu çalışmayı yürüttük. Bu çalışmalara ağırlık veriyoruz. Bunda ki temel felsefemizde bütün seçmenlere ulaşmak.

KİŞİYE ÖZEL PARTİ ÇALIŞMASI

Kadın seçmenlerimizle bire bir kadın kollarımız, 30 yaş altı genç seçmenlerle gençlik kollarımız, diğer ekiplerimizde bu ikisi arasında kalan seçmenler üzerinde çalışmalarını sürdürecekler. Şimdi ilk defa uygulayacağımız bir çalışma var. 2002 yılından 2010 yılı sonuna kadar 81 ilde yapılan yatırımlarla ilgili bir icraat kitabı meydana getirelim dedik. Bu kitapçıkları da teşkilatlarımıza ve milletvekilli adaylarımıza dağıtmayı planlıyoruz ki adaylarımız halkın karşısına çıkarken bilinçli olsun. AK Parti olarak yaptığımız hizmetleri halkımıza tam olarak yansıtamıyoruz ve bu sıkıntımızdan dolayı böyle bir kitapçık hazırlayıp, halkın karşınsa çıkmak istedik. Bu kitapçıklarımızı yazılı ve görsel olarak da seçmenlerimize ulaştırmayı planlıyoruz, bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

AK PARTİ’DEN SANAL TAKİP

Adaylarımız belirlendikten sonra bu seçimde ilk defa uygulamaya koyacağımız sanal ortamda bütün il ve ilçe teşkilatlarımızın günlük programlarını takip etme imkânını inşallah bulacağız. Yani 957 tane ilçede günlük programlar ne şekilde yürüyor bilgisayarın tuşuna dokunup, Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki günlük programda ne yaptıklarını izlemeyi planlıyoruz.

EĞİTİM ŞART

Teşkilatımızın her ilde, il eğitimcisi ve il hukukçusu diye tabir ettiğimiz eğitim ve hukukçulardan oluşan bir ekibimiz var. Her ilçe için üç tane hukukçu ve eğitimci görevlendirmek istiyoruz. Hukukçular seçim günü görevli oldukları bölgedeki sandıklarda hukuki bir takım sıkıntılar yaşanırsa veya oy sayımlarında yasal olmayan bir takım işlemler yapılırsa itirazlarda bulunacaklar. Bununla ilgili bilgi sahibi olan arkadaşlarımız bunların eğitimlerini veriyor. Eğitimci arkadaşlarımızda sandık başında görev yapacak arkadaşlarımızın seçim günü ve seçim öncesinde ne şekilde çalışması gerektiği konusunda eğitimler veriyor.

YÜKÜ TEŞKİLATLAR TAŞIR

Ataş “Mastır plan çalışmalarımız halen devam ediyor, bölge toplantıları yapıyoruz. Bölge toplantılarında seçim çalışmalarının yükünü taşıyacak olan il ve ilçeler düzeyindeki görevli arkadaşlarımız olan SKM başkanlarına, il başkanlarına, ilçe başkanlarına. Siyasi partilerde asıl yükü taşıyan ilçe teşkilatlardır. İl başkanları bir yerde koordinasyon görevi yaparlar, ağırlıklı olan işin yükünü ilçe teşkilatlar taşır.

25-27 ŞUBATTA KAMP VAR

Ataş “ Biz toplantılara ilçe başkanlarını da alıyoruz ve planladığımız şekilde giderse 20 Şubat’a kadar planlamalarımızı bitireceğiz. 25 ila 27 Şubat tarihlerinde de 3 günlük bir kamp yapmayı düşünüyoruz. Kamp içerisinde de İl Seçim İşleri Başkanları ve İl Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanlarını aynı zamanda da il eğitimcileri ve hukukçuları ile birlikte bir çalışma yapacağız. Şubat sonuna kadar bu çalışmaları bitirip, Şubat’tan sonraki süreçte de sıcak seçim atmosferine girmiş olacağız. Tamamen mutfak çalışmaları, aday belirleme çalışmalarına başlayıp, bu işi taşıyacak insanların eğitimlerinin yapılması, bilgilendirilmelerinin yapılması Şubat sonuna kadar bu çalışmaları bitirmiş olacağız. Bu işin mutfak kısmı.