Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2012 yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü hakkında grubum adına söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Bir ülkenin gelişmişlik ve kalkınma düzeyini belirleyen temel faktörlerin başında ulaşım ve erişim göstergeleri gelmektedir. AK PARTİ iktidarları döneminde insan merkezli, toplumun tüm katmanlarını ve ülkemizin tüm bölgelerinin ihtiyaçlarını dikkate alan öncelik ve önem planlaması yapılarak bir ulaşım politikası geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Temel hedefimiz, toplumumuzun huzuru ve mutluluğudur.
Yatırımlar yapılırken doğudan batıya, kuzeyden güneye fırsat ve hizmet eşitliği ilkesi gözetilmiştir. AK PARTİ iktidarları öncesi doğudan batıya, kuzeyden güneye çileye dönüşen yolculuklar, bugün, çok şükür, yapılan yollar sayesinde mutlu, huzurlu ve güvenli bir yapıya kavuşmuştur. Çalışmalar birçok yerde hâlâ devam etmektedir. Cumhuriyet döneminin en büyük kara yolu seferberliği başlatılmıştır. Yollar bölünerek hayatlar kurtarılmış, sektördeki karmaşaya son verilerek kara yolu taşımacılığı kayıt altına alınmıştır. Bitirilemeyen yollar, bitirilemeyen tüneller bizim İktidarımız döneminde hayat bulmuştur. Karadeniz Otoyolu, bitmeyen çile. Bolu Tüneli, 12 hükûmet, 16 bakan eskiten tünel, çok şükür, AK PARTİ İktidarı döneminde hizmete girmiştir. Yol medeniyettir, kalkınmadır, hayattır. Yol, ayrılıkların bitmesini sağlayan vuslattır. Yapılan yollar milletimize can güvenliği olmuş, ekonomiye katkı sağlamıştır. AK PARTİ iktidarları öncesi 6 bin kilometre olan duble yollar, 15 bin kilometre ilave yollarla 21 bin kilometreye ulaşmış, 2003 yılından önce bölünmüş yol ağıyla sadece 6 ilimiz birbirine bağlıyken yapılan çalışmalarla bugün 74 ilimizin birbirleriyle bağlantısı sağlanmıştır.
Aslında Karayollarının hizmetlerini yüce Meclisin çatısı altında bulunan tüm milletvekillerimiz günlük yaşantımızda, Türkiye genelinde yaptığımız seyahatlerde keyfini sürerek görmekte ve yaşamaktayız. Bölünmüş yolların sağladığı sosyoekonomik faydalar da hiç şüphesiz çok önemlidir. Trafik güvenliğini artırarak kazalardaki ölüm ve yaralanmaların minimum seviyeye düşmesi sağlanmıştır. Kaza istatistiklerini Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyasladığımızda 100 milyon taşıt kilometre başına düşen ve Avrupa Birliği ülkelerinde 3 olan ölüm sayısı, ülkemizde 2002 yılında 5,72 iken 2009 yılında 4,41’e ve 2010 yılında da 3,79 seviyesine inmiştir. Taşıt işletme giderleri ve seyahat süresinden tasarruf sağlanarak ekonominin rekabet gücünün artırılması gerçekleşmiştir. Bölünmüş yollarla işletme performansının artırılması sonucu sağlanan kesintisiz trafik akışıyla 1 milyon litrenin üzerinde akaryakıt tasarrufu, seyahat süresindeki kısalmalardan da iş gücü tasarrufu sağlanmıştır. Bunların ekonomimize toplam katkısı 9,5 milyar Türk lirası civarındadır.
Bölgesel dengesizlikler ortadan kaldırılmıştır. 2023 yılına kadar toplam otoyol ağı 7.827 kilometreye, bölünmüş yol 36.500 kilometreye erişecektir.
Projelerimiz devam ediyor. İstanbul-İzmir otoyolu Körfez geçişinin ihalesi yapılmış ve çalışmalarına başlanmıştır. İstanbul’da lastikli geçiş için bir tüp geçit daha hizmete girmiş olacaktır. Akıllı ulaşım sistemleri devreye alınarak tüm ulaşım bilgilerini elektronik ortamda vatandaşların erişimine sunacağız.
Değerli milletvekilleri, takdir edersiniz ki beş dakikalık süre içerisinde, Karayollarının yapmış olduğu hizmetleri anlatmak burada mümkün değil. Türkiye’nin geleceğe yolculuğunda emin adımlarla yürüyüşünü gerçekleştiren AK PARTİ iktidarlarının kadrolarına, özelde ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kadrolarına, Karayolları kadrolarına teşekkür ediyorum, başarılı çalışmalarından dolayı kutluyorum.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
14 Aralık 2011 Çarşamba