Sayın Başkan, Değerli Milletvekili Arkadaşlarım; 161 sıra sayılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Endüstrisi Alanlarında İşbirliğine Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı üzerine şahsım adına söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
İnsanların huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşam sürmeleri açısından sağlık çok önemli bir faktördür. Sağlıklı olmayan bir insanın dünya nimetlerinden haz alması da mümkün değildir.
Tabii, Sağlık Bakanlığımızın hizmetleriyle ilgili benden önceki konuşmacı arkadaşlarımız bahsettiler, bunlar üzerinde çok durmayacağım, ancak hepinizin de bildiği gibi, milletimizin de görmüş olduğu gibi, AK PARTİ iktidarları döneminde, AK PARTİ iktidarlarının öncesinde Türkiye’de çileye dönüşen hastane kuyrukları, bugün çok şükür yapılan hastaneler ve sağlık merkezleri sayesinde sağlıklı, mutlu, huzurlu ve güvenli bir yapıya kavuşmuştur. AK PARTİ iktidarları döneminde insan merkezli, toplumun tüm kesimlerini ve ülkemizin tüm bölgelerinin ihtiyaçlarını dikkate alan bir sağlık politikası geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Temel hedefimiz, toplumumuzun sağlığı ve mutluluğudur.
AK PARTİ iktidarları döneminde yurt içi politikalarının yanı sıra yurt dışı politikalarda da ivme kazanılmış ve dünya ülkeleriyle ilişkilere verilen önem her geçen gün artmıştır.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; günümüzde sağlık sorunlarının yarattığı sınırlar ötesi etkiler, küresel çapta kaydedilen teknolojik gelişmeler ve sağlık kavramında hasta haklarından çevre sağlığına kadar uzanan geniş bir perspektifte ortaya çıkan büyük değişimler, bu alandaki uluslararası iş birliğinin çeşitlenmesine ve derinleşmesine yol açmıştır.
Dünyadaki en önemli değerlerden birisi de şüphesiz insanların sağlıklı olmasıdır. Dünya genelindeki sağlık sorunları, bu alanda ülkeler arasında iş ve güç birliğine duyulan ihtiyacı da giderek artırmıştır çünkü dünyanın herhangi bir ülkesinde yayılan bir hastalık, ulaşımın gelişmesiyle kısa sürede dünyanın dört bir tarafına hızla yayılabilmektedir. Bu nedenle, ülkeler kendilerine özgü sağlık sorunları yerine, genel dünya sağlık sorunlarıyla da ilgilenme durumuna gitmişlerdir.
Değerli milletvekilleri, bildiğiniz gibi ülkemiz ile Türkmenistan arasındaki ilişkiler çok yönlü ve çeşitlidir. Siyasi, ekonomik, ticari, askerî, eğitim ve kültür alanlarında işbirliği faaliyetleri sürdürülmektedir.
Türkiye-Türkmenistan siyasi ilişkileri özellikle 2007’den itibaren yeniden bir dinamizm ve ivme kazanmış, buna paralel olarak da iki ülke arasındaki temas ve ziyaret trafiği istikrarlı bir şekilde artmıştır. Hiç şüphesiz, bu gelişmede, Şubat 2007’de iktidara gelen Sayın Berdimuhamedov’un, diğer ülkelerle temaslara ve çok taraflı ilişkilere yönelik yapıcı tutumu ve izlediği siyasetin rolü büyük olmuştur.
Ayrıca, Sayın Berdimuhamedov’un iktidara gelmesinin ardından yeniden ve doğru zamanlama ile inisiyatif alarak, Türkmenistan’a olan yakın ilgimizi ve desteğimizi en üst düzeyde göstermemiz de bu sürece önemli katkı sağlamıştır.
Sayın Cumhurbaşkanımızın 11-12 Kasım 2010 tarihlerinde Türkmenistan’a gerçekleştirdiği ziyaret vesilesiyle “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimi Alanlarında İşbirliğine Dair Anlaşma Devlet Bakanı Sayın Zafer Çağlayan ve Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Hıdır Saparaliyev tarafından 12 Kasım 2010 tarihinde Türkmenbaşı şehrinde imzalanmıştır.
Anılan Anlaşma ile her iki ülke arasında sağlık ve tıp endüstrisi alanlarında iş birliği, bilgi değişimi, heyetlerin ve sağlık uzmanlarının değişimi, taraflardan birisinde düzenlenecek bilimsel konferans ve fuarlara katılım gibi yollarla iş birliği yapılması öngörülmektedir.
Bu iş birliğinin ülkemiz ve Türkmenistan halklarının sağlığının gelişmesine katkıda bulunmasını temenni eder, Türkiye’nin 2023 yolculuğundaki yürüyüşünü gerçekleştiren AK PARTİ iktidarlarının kadrolarına, özelde ise Sağlık Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı kadrolarına teşekkür eder, hepinize saygılar sunarım.
23 Şubat 2012 Perşembe